CONSULTA PÚBLICA PRÈVIA A L'ELABORACIÓ D'UNA NORMA REGLAMENTÀRIA D'ADMINISTRACIÓ DIGITAL
Consulta pública prèvia a l'elaboració d'una norma reglamentària d'Administració Digital
L'Ajuntament convida tots els ciutadans i organitzacions interessades a participar en aquesta consulta pública prèvia aportant els seus comentaris, suggeriments o inquietuds respecte a l'elaboració d’una norma reglamentària d'Administració Digital, contribuint així al millor desenvolupament d'una norma que impactarà en el funcionament de l'administració local i en la prestació dels serveis públics digitals.
Les aportacions es podran realitzar a través de la mateixa plataforma o a la seu electrònica de l'Ajuntament, en el termini d’un mes des de la publicació d'aquest escrit.
Quant a aquest procés
En compliment del que estableix l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, i amb l'objectiu de recollir l'opinió de la ciutadania, així com de les organitzacions més representatives potencialment afectades per l'aprovació de la futura norma reglamentària d'Administració Digital, l'Ajuntament inicia aquest procés de consulta pública prèvia, amb la finalitat de donar veu als subjectes interessats en la matèria i obtenir les seves propostes i comentaris.
a) Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa
El desenvolupament d'aquesta iniciativa normativa té com a finalitat abordar una sèrie de mancances i aspectes que requereixen una regulació específica per part d'aquest Ajuntament, en el marc de l'administració electrònica. Aquestes qüestions es refereixen a temes clau com:
- Les seus electròniques municipals, com a punts d'accés als continguts d’informació general i als serveis municipals.
- Els portals d’internet municipals, que s'ha d'ajustar a criteris d'accessibilitat, transparència i eficàcia en la interacció amb la ciutadania.
- La gestió administrativa electrònica, que necessita ser organitzada sota criteris que optimitzin l'eficiència i la seguretat jurídica dels procediments.
- Les actuacions administratives automatitzades que requereixen claredat i previsions adaptades a l’estructura organitzativa de l’Ajuntament de Vila-seca i dels seus Organismes autònoms.
Aquestes matèries es troben parcialment regulades en el marc normatiu estatal, concretament a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i al Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics. No obstant això, aquests textos normatius atorguen un marge de desenvolupament a cada Administració pública, fet que fa necessari que aquest Ajuntament adopti el seu propi reglament adaptat al seu context local i particularitats organitzatives.
b) Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
L'ordenament jurídic vigent estableix un marc general en matèria d'administració digital, però no aborda amb el nivell de detall necessari l'especificitat que cada administració pública ha d'atendre en funció de la seva estructura, mida i relació amb els administrats. És necessari, per tant, que aquest Ajuntament reguli de manera precisa certs aspectes que permetin el correcte funcionament de la seva administració digital.
El moment és oportú, ja que disposem d’un marc normatiu prou concret amb les obligacions objecte de desenvolupament i donat l'augment significatiu de la demanda per part de la ciutadania de serveis electrònics més àgils, accessibles i segurs, així com la progressiva implementació de tecnologies que afavoreixen l'automatització i optimització dels procediments administratius.
c) Objectius de la norma
L'objectiu primordial de la futura norma és establir un marc reglamentari que permeti l'adaptació i concreció dels aspectes que, dins l'àmbit de l'administració electrònica, han de ser desenvolupats per aquest Ajuntament. En particular, es busca regular els següents temes:
- Seus electròniques: establiran les disposicions necessàries perquè les seus electròniques municipals funcionis com l'espai de referència per a totes les interaccions electròniques entre la ciutadania i l'administració local, amb els contingut i serveis específics del nostre Ajuntament.
- Portals d’internet: es determinaran els continguts i els canals mínims d’atenció a les persones interessades i de difusió i prestació de serveis que hagin de tenir els seus portals, així com criteris obligatoris d’imatge institucional. En tot cas, s’han de tenir en compte els continguts, els formats i les funcionalitats que la normativa de reutilització, accessibilitat i transparència estableixi com a obligatoris per als llocs web. També disposaran de sistemes que permetin l’establiment de mesures de seguretat.
- La gestió administrativa electrònica: es pretén regular els processos interns de gestió administrativa amb mitjans electrònics, amb la finalitat d'aconseguir una major eficiència en la tramitació d'expedients i la relació entre les diferents àrees de l'Ajuntament i dels seus Organismes autònoms.
- Actuacions administratives automatitzades: definir els procediments i criteris sota els quals l'Ajuntament podrà implementar sistemes automàtics en la gestió de tràmits i la presa de decisions administratives. També s’han d’establir l’òrgan o òrgans competents, segons els casos, per a la definició de les especificacions, programació, manteniment, supervisió i control de qualitat i, si s’escau, auditoria del sistema d’informació i del seu codi font. Així mateix, s’ha d’indicar l’òrgan que s’ha de considerar responsable als efectes d’impugnació.
d) Solucions alternatives reguladores i no reguladores
S'ha valorat la possibilitat d'adoptar solucions no reguladores, com ara l'emissió de directrius, circulars o recomanacions internes. No obstant això, aquestes solucions resulten insuficients per abordar la complexitat i el caràcter vinculant que requereix la matèria, ja que les actuacions administratives automatitzades i els serveis prestats a través de mitjans electrònics necessiten d'un marc normatiu reglamentari que garanteixi la seguretat jurídica tant per als ciutadans com per a l'Administració mateixa.
Pel fet de ser una entitat local, les competències normatives estan limitades, la qual cosa impedeix l'adopció de normes de rang superior a un reglament. Per tant, la regulació mitjançant una norma de caràcter reglamentari és l'única via adequada per completar el desenvolupament del marc jurídic que regeix l'administració digital en l'àmbit municipal. A més, l'adopció d'aquest reglament permetrà assegurar la coherència amb el marc normatiu estatal, adaptant-lo a les necessitats específiques de l'administració local.
Addicionalment, s’hauran d’incorporar i/o derogar altres normes reglamentàries ja aprovades i publicades per aquest Ajuntament per tal de disposar de tota la normativa en un únic document.
Compartir: